lu.se

Institutionen för informatik

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

God lönsamhet för systemvetarutbildade

Publicerad: 2016-10-20

Att plugga till systemvetare är en synnerligen bra investering i lönekuvertet. Det menar Saco i sin undersökning ”Livslöner för olika utbildningar”.

Systemvetarstudent pratar med en representant från Google under arbetsmarknadsdagarna eee 2016.

Systemvetarstudent i samtal med en representant från Google under arbetsmarknadsdagarna eee 2016. 

Att plugga till systemvetare är en synnerligen bra investering i lönekuvertet. Det menar Saco i sin undersökning ”Livslöner för olika utbildningar”.

Saco:s senaste undersökning visar att det är lönsamt att plugga till systemvetare. En person som är utbildad inom systemvetenskap tjänar in sin utbildning vid 36 års ålder. Livslönen för en person med den här utbildningen är 20,0 miljoner kronor, vilket är cirka 23 procent mer än genomsnittet för en samhällsvetenskapligt gymnasieutbildad.

Systemvetare från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet har ett mycket gott rykte på arbetsmarknaden. För den som vill läsa vidare på avancerad nivå finns även ett populärt magisterprogram i informationssystem som ges på engelska och som har sökande från hela världen.

Läs mer om Systemvetenskapliga kandidatprogrammet

Läs mer om Master’s in Information Systems

En utbildnings lönsamhet innefattar mer än den summa man ser på sitt lönekonto i slutet av månaden. Saco har sedan lång tid tillbaka jämfört livslönerna för olika högskoleutbildningar med livslönen för personer som börjar arbeta direkt efter gymnasiet. Dessa jämförelser tar hänsyn till arbetslöshet, pension, skatter, studielån samt inkomstbortfall under studietiden. 

Över 40 procent av de högskoleutbildningar som ingår i Sacos studie lönar sig sämre jämfört med en gymnasieutbildning. De som går dessa utbildningar kan förvänta sig ekonomisk förlust över livet.

Läs mer om livslöner för olika utbildningar på Sacos webbplats